top of page
Restaurant

Éttermeknek

A sommelier az italok konyhafőnöke, azaz az itallap kialakításától kezdve az italajánláson és felszolgáláson át ő a felelős az étterem italfogyasztásáért. Azokban az éttermekben, ahol sommelier dolgozik, magasabb az italok forgalma.  

Az italok és ételek összhangja

A hagyományos borajánlás, mi szerint vöröshúshoz vörösbort, fehérhúshoz fehérbort, már idejét múlt koncepciónak számít. 

A száraz borok iránti kizárólagos hűség egy piaci koncepció, amit érdemes bizonyos esetekben megkérdőjelezni.

Kulináris tanulmányaim alatt felfigyeltem arra, hogy az ételt először meg kell érteni, ahhoz, hogy méltó párt tudjak ajánlani hozzá. Nem elég az alapanyaglistát megnézni, az elkészítési eljárás, a fűszerezés, a só-sav-zsír és a hőkezelés egyaránt fontos szerepet játszik az étel komplexitásában. A borválasztás akkor lesz megfelelő, ha az összes tényezőt figyelembe vesszük és az ételt, a tányér koncepcióját összességében értékeljük. 

Együttműködve a chef-ekkel, együtt alakítjuk ki a borsort egy-egy borkóstoló alkalmával, előzetes egyeztetést és kóstolást követően. 

Na de mi lenne, ha fordítva gondolkoznánk? Mi lenne, ha a már kész borhoz választanánk ételeket? Mennyivel nagyobb tánctér áll rendelkezésre, ha a borhoz kell ételt készíteni? A kreatív munkafolyamat során egy közösen kiválasztott, tematizált borsorhoz alkotjuk meg a chef-fel közösen az ételek koncepcióját, aromaintenzitását és ízvilágát. 

Gondolkodjunk és tervezzünk együtt!

Egyedi ajánlattal kapcsolatban egyeztessünk telefonon!

+36703345649

bottom of page